1.Żelatynę zalać 1 szkl. wody,odstawić by spęczniała. Truskawki wsypać do rondla, dodać 1/3 cukru. Podgrzewać mieszając aż się rozgotują. Dodać 1/3 żelatyny, zmiksować na gładką masę, ostudzić. Resztę żelatyny rozpuścić podgrzewając (ja rozpuszczam żelatynę w kąpieli wodnej)
2.Maślankę wymieszać z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. 3łyżki maślanki wymieszać z pozostałą, rozpuszczoną żelatyną, następnie połaczyć z resztą maślanki. W między czasie śmietanę ubić na sztywno.
Do maślanki dodać ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.
3.Tortownicę wysmarowac olejem. Wlać najpierw masę maślankową. Z masy truskawkowej robić kleksy. Każdy kleks można lekko pomieszać widelcem.
Deser wstawić do lodówki na 1 godz.
4.Gdy deser się chłodzi zrobić galaretkę truskawkową wg. przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
Gdy marmurek zastygnie, zalać przygotowaną galaretką.
Ponownie wstawić do lodówki na 2-3 godzin.
Komentarze