Marmolada z jabłek

4.46 (197 ocen)

Pyszna marmolada, która nadaje się do wszystkiego.

Składniki:

  • 2,5 kg słodkich jabłek
    1 kg cukru
    pół szklanki octu 10 %
Wystaw ocenę:

4.46 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Marmolady

Marmolada z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marmolada z jabłek 1. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, dajemy je do rondla w którym potem będą się smażyły, zasypujemy cukrem i zalewamy octem. Zostawiamy na kilka godzin (ja przeważnie zostawiam je na całą noc ).
  • Marmolada z jabłek 2. Po kilku godzinach jabłka mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i smażymy około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  • Marmolada z jabłek 3. Gotową marmoladą nakładamy gorącą do wyparzonych słoików i stawiamy do góry dnem.
  • Marmolada z jabłek 4. Jak marmolada wystygnie jest gotowa do spożycia.

Porady

Jeżeli jabłka sa kwaśne to dodajemy więcej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować