Marmolada morelowa

4.5 (172 ocen)

To był mój pierwszy samodzielny wyrób zamykany w słoiku - wyszedł pysznie a zapach w kuchni był niebiański.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA 15 MAŁYCH SŁOICZKÓW

    2kg moreli bez pestek
    1kg cukru
    1 pomarańcza
    skórka otarta z 1 całej pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Marmolady

Marmolada morelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i drobno kroimy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin (można na noc).
  • 2. Garnek z morelami stawiamy na niewielkim ogniu i często mieszając smażymy 20 minut.
  • 3. Pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Następnie obieramy z białego miąższu i drobno kroimy usuwając pestki.
  • 4. Do smażących się morek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i pokrojony miąższ, dalej mieszając smażymy na wolnym ogniu, aż marmolada nabierze właściwej gęstości.
  • 5. Gorącą marmoladę nakładamy do wygrzanych słoików, dokładnie zamykamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować