Marmolada dyniowo-pomarańczowo- jabłkowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta marmolada świetnie smakuje z pieczywem i naleśnikami. Świetnie sprawdza się jako nadzienie drożdżówek oraz w różnych ciastach.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - dynia (obrana i bez nasion): 0.5 kilograma
    - jabłka (obrane i pozbawione gniazd nasiennych /kwaśne/): 1 kilogram
    - pomarańcze: 2 sztuki
    - cukier: 100 gramów
    - woda: 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Marmolada dyniowo-pomarańczowo- jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka oraz dynię przekładam do rondla z grubym dnem. Wlewam wodę, zagotowuję i dalej gotuję pod przykryciem, aż dynia i jabłka zaczną się rozpadać. Odkrywam rondel, przestawiam go na mały ogień i często mieszając gotuję, aż masa zgęstnieje.
  • 2. Jedną starannie umytą pomarańczę bardzo cieniutko obieram ze skórki /bez albedo/. Następnie skórkę bardzo drobno kroję. Z obu pomarańczy wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do rondla, dodaję również cukier, mieszam i jeszcze całość smażę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji marmolady. Na tym etapie mieszam niemal nieustannie.
  • 3. Marmoladę przekładam do wyparzonych słoiczków, zamykam i pasteryzuję 15 minut. Odstawiam do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować