Pyszne połączenia agrestu z żurawiną. Wszystkie cenne składniki i witaminy zamknięte w małym słoiczku, którym możemy dzielić się na śniadanie z rodziną na kanapkach :)
Składniki:
agrest 1 kg.
cukier 0.5 kg.
sok z żurawiny ( bez cukru) 3/4 szkl.
sok z cytryny z 1 szt.
Marmolada agrestowo-żurawinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Agrest oczyścić z łodyżek i dokładnie umyć ( ja ułatwiłam sobie to, obcinając łodyżki po obu stronach nożyczkami, jest o wiele szybciej).
2.Umieścić w garze i gotować na średnim ogniu. Kiedy owoce puszczą soki dodać cukier. Wymieszać i dalej gotować, aż owoce agrestu rozpadną się, a cukier roztopi.
3.Następnie owoce zmiksować blenderem ( po to, aby konfitura była bardziej przejrzysta) i dodać sok z żurawiny i cytryny. Dalej gotować jeszcze ok. 10 min.
4.Usunąć szumowiny w postaci pianki i przelać do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić.
5.Słoiczki umieścić w garze ze ściereczką na dnie. Zalać wodą o podobnej temperaturze do słoika tj. jeżeli słoik jest gorący zalać gorącą wodą. Wodę wlać aż po nakrętki ( może być trochę mniej, ale nie więcej ).Gotować ok. 10 min.
Komentarze