MARMOLADA AGRESTOWO-ŻURAWINOWA

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne połączenia agrestu z żurawiną. Wszystkie cenne składniki i witaminy zamknięte w małym słoiczku, którym możemy dzielić się na śniadanie z rodziną na kanapkach :)

Składniki:

  • agrest 1 kg.
    cukier 0.5 kg.
    sok z żurawiny ( bez cukru) 3/4 szkl.
    sok z cytryny z 1 szt.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Marmolady Sok

Marmolada agrestowo-żurawinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17rph2i 1. Agrest oczyścić z łodyżek i dokładnie umyć ( ja ułatwiłam sobie to, obcinając łodyżki po obu stronach nożyczkami, jest o wiele szybciej).
  • image-1tfm719 2. Umieścić w garze i gotować na średnim ogniu. Kiedy owoce puszczą soki dodać cukier. Wymieszać i dalej gotować, aż owoce agrestu rozpadną się, a cukier roztopi.
  • image-0c1hpxo 3. Następnie owoce zmiksować blenderem ( po to, aby konfitura była bardziej przejrzysta) i dodać sok z żurawiny i cytryny. Dalej gotować jeszcze ok. 10 min.
  • image-095i629 4. Usunąć szumowiny w postaci pianki i przelać do wyparzonych słoiczków. Dokładnie zakręcić.
  • image-0dva330 5. Słoiczki umieścić w garze ze ściereczką na dnie. Zalać wodą o podobnej temperaturze do słoika tj. jeżeli słoik jest gorący zalać gorącą wodą. Wodę wlać aż po nakrętki ( może być trochę mniej, ale nie więcej ).Gotować ok. 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować