markizy z kremem z mleka w proszku

4.47 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Półkruche, przełożone grubą warstwą kremu na bazie mleka w proszku, delikatne ciastka. Najlepiej smakują po kilku dniach jak zmiękną. Są dość pracochłonne, jak to ciastka, ale smak wynagradza:) Idelanie sprawdzą sie na dziecięcych przyjęciach

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    500 g mąki
    5 żółtek
    25 dag margaryny
    łyżka masła
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
    200 g masła
    200 g cukru pudru
    200 g pełnego mleka w proszku
    na wierzch:

    biała polewa
    mleczna polewa
    kolorowe pisaki lukrowe
Wystaw ocenę:

4.47 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Markizy z kremem z mleka w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Wszystkie składniki zagnieść szybko. Gotowe ciasto umieścić w zamrażalniku na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienko i kieliszkiem wykrawać kółeczka. Piec około 10 minut w 180*C.
  • 2. Wszystkie składniki razem zagnieść na gładką masę. Z masy palcami lepić kulki i wkładać między dwa krążki i ściskać, tworząc warstwę kremu. Krem musi być dobrze wyrobiony, żeby był lepki.
  • 3. Wierzch oblać polewą i ozdobić paskami lukru i czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować