pyszny torcik czekoladowy........na zimno:)

Składniki:

  • 15 dag czekolady gorzkiej
    15 dag czekolady mlecznej
    5 dag cukru
    4 łyżki żelatyny
    1 śmietana kremówka
    4 jajka
    1 słoik wiśni w kompocie lub puszka wiśni w żelu (250 ml)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tort czekoladowy Desery

Markiz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczam na parze.Połowę żelatyny zalewam wodą by była przykryta, odstawiam na kilka minut, aby spęczniałą, następnie rozpuszczam we wrzątku otrzymując pół szklanki rozpuszczonej żelatyny. Żółtka ubijam z cukrem w kąpieli wodnej dodaję rozpuszczone i przestudzone: czekoladę i żelatynę. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy czekoladowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki, aż piana połączy się z masą. Osobno ubijam kremówkę i przygotowuję resztę żelatyny w ten sam sposób jak poprzednio.Tężejącą, dodaję do kremówki. Na spód tortownicy wylewam połowę masy czekoladowej i odstawiam na kilka minut by stężała, na to wykładam kremówkę. Ponownie wstawiam do lodówki. Na wierzch wykładam wiśnie i zalewam pozostałą masą czekoladową. Całość chłodzę 2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować