Margherita na żytnim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżka mąki pszennej i łyżką mąki żytniej. Dodajemy ok. 1/2 szklanki letniej wody, rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięta, w ciepłe miejsce.
2.Do miski przesiewamy mąką pszenną i żytnią, dodajemy sól, wlewamy wyrośnięte drożdże i oliwę z oliwek. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk, dodajemy 1-2 łyżki mąki pszennej, jeżeli jest za twarde - co może zdarzyć się w przypadku mąki żytniej dolewamy trochę letniej (nie gorącej!) wody).
3.Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut).
4.Sos pomidorowy lekko podgrzewamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, doprawiamy go suszonym oregano, studzimy.
Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy je na plasterki.
Mozzarellę porywamy palcami na kawałki.
5.2 okrągłe formy o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich dość cienko rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, nadając jej kształt o średnicy zbliżonej do formy.
Ciasto lekko nakłuwamy. Na każdym placku rozsmarowujemy sos pomidorowy, układamy plastry pomidorów, posypujemy czarnym pieprzem i solą morską, przykrywamy plastrami mozzarelli.
6.Formy z pizzami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C z termoobiegiem i pieczemy przez 20 minut aż ser apetycznie się rozpuści, a spód się upiecze.
7.Listki bazylii odrywamy od łodyżek, myjemy, delikatnie osuszamy. Tuż przed podaniem posypujemy nimi wierzch pizzy.
Komentarze