Margeritki

0 (0 ocen)

Uwielbiam margeritki z piekarni "Pod Telegrafem", muszę przyznać że te w smaku są bardzo podobne:-)

Składniki:

  • Na ok. 8 sztuk

    300g mąki pszennej
    20g drożdży
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    Sól
    1 jajko
    2 łyżki oleju

    Dodatkowo:

    Keczup
    Posiekane listki bazylii
    Ser żółty starty na tarce o małych oczkach
    Oregano

Margeritki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jajko i ciepłe mleko wymieszane z drożdżami. Na koniec dodajemy olej i wyrabiamy ciasto aż tłuszcz się całkowicie wchłonie.
    Miskę przykrywamy ściereczką i wkładamy do ciepłego piekarnika lub mikrofalówki wtedy ciasto szybciutko wyrośnie.
    Po wyrośnięciu odrywamy równe kulki które rozwałkowujemy cienko lub grubo (jak kto lubi). Pizze układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy obficie keczupem i posypujemy oregano, nakładamy warstwę żółtego sera i trochę bazylii.

    Piekarnik rozgrzewamy do 190' i pieczemy margeritki ok. 10 minut.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy