Margaretki z czekoladową nutą

5 (166 ocen)

  • 60 min

Moja wariacja z maszynką do robienia ciastek ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
    90 g cukru
    2 żółtka
    250 g maki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    szczypta soli
    1 łyżka kakao
    niecała tabliczka czekolady
    słodkie koraliki
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Margaretki z czekoladową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na puszysta masę, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Ucierać do połączenia składników. Dodać mąkę ziemniaczaną i sól. Następnie stopniowo wsypywać mąkę pszenną. Wymieszać ręcznie. Podzielić na dwie części, do jednej wsypać łyżkę kakao.
  • 2. Jasne ciasto przełożyć do maszynki, wybrać nakładkę w kształcie kwiatka i wyciskać ciastka. To samo zrobić z ciemnym ciastem. Piec w 200 stopniach 10 - 15 minut.
  • 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodne, Łyżeczką nakładać na środek każdego ciastka. Udekorować koralikami.

Porady

Z tej porcji wychodzą 2 blaszki ciastek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować