Marcinek

4.48 (145 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób

Pracochłonne, ale za to pyszne. Warstwy cieniutkiego ciasta przełożone śmietaną.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    3 jajka
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki miodu
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka octu
    3 szklanki mąki

    Masa:
    1 litr śmietany 18% (gęstej)
    1 szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marcinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, sodę, miód, cukier, ocet – utrzeć mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu dodawać stopniowo mąkę. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na 20 minut. Podzielić ciasto na 10 - 12 równych części i każdą rozwałkować na cieniutkie placuszki.. Piec osobno w tortownicy ø 21 cm (posmarowanej tłuszczem) w temperaturze ok. 180C na lekko złoty kolor (8 – 10 min każdy placek)
  • 2. Wszystko razem ubić na sztywno.
    Przekładać placki dość obficie smarując masą. Wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami lub też wcześniej odłożonym , pokruszonym jednym plackiem. Gotowe ciasto pozostawić w temp. pokojowej na kilka godzin , aby placki nasiąkły masą , a następnie przenieść w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować