marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe

0 (0 ocen)

ciasto jest przepyszne, najlepiej smakuje na drugi dzień, aromaty piernikowe z wilgotnością marchewki komponują się wyśmienicie...........SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, aromat migdałowy 2 krople, przyprawa do piernika 1/2 opakowania, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda oczyszczona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, marchew 1 kubek, dżem 250 ml, budyń śmietankowy 1 opakowanie, masło 100 gram, kolorowa posypka - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marchwiowi peperkuch-kaszubskie ciasto piernikowo-marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. marchew ok 3/4 kg, obrana, użyłam wyciskarki do soku, resztki z marchewki są doskonałe do ciasta i innych potraw, do ciasta odłożyłam 1 kubek o pojemności 250 ml, jak nie ma wyciskarki to marchew zetrzeć na tarce drobne oczka
  • etap 2. jajka, cukier, aromat migadałowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na dużych obrotach
  • etap 3. do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao, wlać olej i mikserem połączyć składniki
  • etap 4. wsypać marchewkę i mikserem połączyć składniki na ciasto o konsystencji nie za mocno gęstej
  • etap 5. forma silikonowa 25x24 cm, ciasto przełożyć do formy, piekarnik elektryczny na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40-45 minut, do suchego patyczka
  • etap 6. zimne ciasto przekroić na dwa placki
  • etap 7. jeden placek posmarować grubo dżemem, użyłam swój domowy z ciemnych winogron
  • etap 8. z 400 ml mleka zostawić trochę do wymieszania budyniu, wsypać do mleka 2 łyżki cukru, wlać budyń i mieszać do zagęstnienia budyniu, zimny budyń utrzeć z masłem miękim na gładki krem
  • etap 9. trochę kremu budyniowego nałożyć na dżem, nakryć drugim plackiem, resztę kremu dać na wierzch ciasta, posypać kolorową posypką, schować do lodówki na kilka godzin

Porady

marchwiowi peperkuch to kaszubskie ciasto pieczone z przyprawami do piernika i startą marchewką w okolicach Świąt Bożego Narodzenia, takie ciasto pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia kaszubka z Węsior k/Kartuz,pomorskie,pachnie i smakuje wybornie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować