Marchwiaki

4.48 (199 ocen)

  • 60 min

Szybka potrawa, możemy ją zrobić jeżeli zostanie nam gotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    jajko
    2 cebule
    5 marchewek
    4 plasterki wędliny
    sól
    pieprz

Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Marchwiaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy i gorące rozgniatamy. Studzimy. Mieszamy z mąką w proporcji 3:1. Wbijamy jajko, solimy i zagniatamy gładkie ciasto.
    Marchewkę obieramy, tarkujemy, cebulę i wędlinę kroimy w kostkę. Wszystko smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Niewielką porcję masy ziemniaczanej spłaszczamy dłonią. Na środku kładziemy farsz i formujemy kotleciki
    Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w temp 180 stopni około 30 minut aż wierzch sie zrumieni

Porady

Marchewki w farszu musi być najwięcej Możemy dodać boczek, skwareczki itp według upodobań

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować