Marchwiak z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Korzenne ciasto które moi domownicy uwielbiają tym razem z dodatkiem czerwonych owoców suszonej żurawiny....

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki startej marchewki
    2 szklanki czubate mąki pszennej
    5 jaj
    1 szklanka cukru brązowego trzcinowego
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
    100 g żurawiny suszonej
    szczypta soli

    Polewa:
    2 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka margaryny

    Dekoracja: złoty krokant
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Marchwiak z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miksujemy składniki 1. Do miski wbijam jajka wsypuję cukry i mikserem ubijam do białości. Mąkę przesiewam przez sito,mieszam z sodą przyprawą do piernika oraz proszkiem do pieczenia. Marchewkę obieram ścieram na tarce jarzynowej,gdy masa jajeczna będzie puszysta wlewam olej,mieszam wsypuję po łyżce mąki cały czas ucierając ciasto,pod koniec dodaję marchewkę oraz skórkę z pomarańczy dodaję szczyptę soli oraz żurawinę,mieszam delikatnie mikserem na małych obrotach.
  • w piekarniku przed pieczeniem 2. Tak przygotowane ciasto wylewam do wyłożonej pergaminem formy keksowej o wym 39/12 cm wstawiam do piekarnika i piekę 60 minut w temp 180*-do suchego patyczka. Polewa: Do małego rondelka wlewam mleko dodaję margarynę kakao i cukier gotuję aż wszystkie składniki się połączą.Gorącą polewą dekoruję zimne ciasto po upieczeniu.Posypuję złotym krokantem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Przyprawy korzenne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować