Marchewkowy piernik z masą makową i posypką z prażonych płatków migdałowych

0 (0 ocen)

Wspaniałe ciasto które już na stałe wpisałam w świąteczne menu bo choć z marchewki to przypomina wspaniały,delikatny a przy tym wilgotny piernik ,a do tego jeszcze mak i migdały-mmm PYCHA!

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    1/2 kg marchwi startej na drobnych oczkach(2 szkl)
    5 jaj
    1/2 szkl.oleju
    200 g cukru
    1 op.przyprawy do piernika
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 puszka gotowej masy makowej( u mnie Bakaland)
    mała paczka płatków migdałowych
    lukier z cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marchewkowy piernik z masą makową i posypką z prażonych płatków migdałowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Mąkę,sól,proszek ,sodę i przyprawę do piernika wymieszać w osobnym naczyniu.Jaja ubić z cukrem na jednolitą masę
  • ... 2. dodać startą marchew i olej.
  • ... 3. Na koniec przesiać suche składniki do masy i dokładnie wymieszać.
  • ... 4. Masę wylać na blaszkę(35/26) wyłożoną papierem do pieczenia wyrównać
  • ... 5. Na masę marchwiową równiutko wykładać masę makową.Piec 50-60 min w temp 180 st.C . Na suchej patelni podprażyć płatki migdałowe i zostawić do wystudzenia.
  • ... 6. Przestudzone ciasto polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny wody i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Porady

Masę makową wykładać małymi porcjami żeby nie upadła na dno formy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować