MARCHEWKOWY KREM Z CHILLI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa jest szybka i prosta do zrobienia, a dodatek miodu i chilli nadaje jej wyjątkowy, oryginalny smak. Warto spróbować.

  • 40 min

Składniki:

  • • 2 małe pory
    • 800 g marchewki
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
    • 2 papryczki chilli
    • 1 listek laurowy, kawałek imbiru ok. 3 cm
    • 2 l bulionu warzywnego
    • śmietana

Marchewkowy krem z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory oczyść, marchewki obierz i pokrój w plasterki. Papryczki chilli umyj, ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. W garnku rozpuść masło, wrzuć warzywa, smaż przez 5 minut. Dodaj obrany kawałek imbiru ( można go pokroić na plasterki), papryczki chilli, liść laurowy oraz miód i smaż jeszcze 2 minuty.
  • 2. Wlej bulion, przykryj garnek i gotuj do miękkości (ok. 30 minut). Usuń z zupy imbir, chilli i listek. Zmiksuj warzywa w blenderze. Podawaj na ciepło z kleksem gęstej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy