Marchewkowy halibut

0 (0 ocen)

Halibuta jadłam pierwszy raz w życiu i stwierdzam że jest lepszy od łososia którego uwielbiam :)

Składniki:

  • 1 tuszka halibuta ok 700 g.
    1 duża marchew
    1/2 cytryny
    3 plasterki masła śmietankowego
    pieprz cytrynowy
    sól

    folia aluminiowa

Marchewkowy halibut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • halibut 1. Halibuta oczyszczamy z łusek , myjemy, przekrawamy na 3 części obsypujemy obficie pieprzem cytrynowym i solą , nacieramy.
  • halibut 2. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach , dodajemy do ryby , całość polewamy sokiem wyciśniętym z cytryny-mieszamy.
    Odstawiamy do lodówki na min 1 godz.
  • halibut 3. Każdą część ryby z marchewką układamy na kawałku foli aluminiowej , przykrywamy plastrem masła , składamy.
  • halibut 4. Pieczemy 25 min w 180 st. z termoobiegiem góra-dół. po tym czasie odwijamy rybę od góry i pieczemy jeszcze 10 min w 150 st.
  • 5. Podajemy np. z frytkami.

Porady

Halibuta możemy poprzekrawać na mniejsze części.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy