Marchewkowo-malinowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
2.Mąkę, jajka, masło, cukier puder, proszek do pieczenia, cynamon i cukier wanilinowy z tych podanych składników zagnieść ciasto. Na końcu zagniatania dodać startą marchew i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto.
3.Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5cm, podsypać mąką aby się nie przyklejało do stolnicy. Dużą formą wykrawać ciasteczka w kształcie serca, natomiast małą wyciąć mniejsze serca w dużym sercu. Tak aby powstało jedno duże ciasteczko serce i drugie duże ciasteczko z sercem wyciętym w środku.
4.Ciastka układać na wysmarowanej oliwą blaszce, składać następująco. Duże ciastko serce na środek pół łyżeczki dżemu i przykryć ciastkiem z wykrojonym sercem.
5.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Komentarze