Marchewkowo-malinowe serduszka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasteczka marchewkowe z nutką maliny, są bardzo pyszne, słodkie i chrupiące.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    6 średnich marchewek
    250 g masła extra
    0,75 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    1 słoik konfitury malinowej
    olej

    Dodatkowo:
    2 formy w kształcie serca do wykrawania – duża i mała

Marchewkowo-malinowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0q0thws 1. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

  • image-0q8m57g 2. Mąkę, jajka, masło, cukier puder, proszek do pieczenia, cynamon i cukier wanilinowy z tych podanych składników zagnieść ciasto. Na końcu zagniatania dodać startą marchew i dokładnie wyrobić na jednolite ciasto.
  • image-23xrtox 3. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5cm, podsypać mąką aby się nie przyklejało do stolnicy. Dużą formą wykrawać ciasteczka w kształcie serca, natomiast małą wyciąć mniejsze serca w dużym sercu. Tak aby powstało jedno duże ciasteczko serce i drugie duże ciasteczko z sercem wyciętym w środku.
  • image-23xrtox 4. Ciastka układać na wysmarowanej oliwą blaszce, składać następująco. Duże ciastko serce na środek pół łyżeczki dżemu i przykryć ciastkiem z wykrojonym sercem.
  • image-1j9foev 5. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy