Marchewkowiec z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, rodzynki drobno kroimy. Do marchewki dodajemy wiórka kokosowe i rodzynki. Mieszamy.
Orzechy siekamy (niezbyt drobno).
2.Do miski wsypujemy mąkę, 1 szkl. cukru, sodę, cynamon, gałkę, cukier wanilinowy i orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy.
W osobnej misce miksujemy jajka. Około 15 minut, tak by potroiły swoją objętość i były puszyste. Dodajemy po łyżce cukru, stale miksując. Następnie partiami wlewamy olej i miksujemy jeszcze przez 5 minut.
Startą marchewkę dodajemy do jajek.
Mieszamy. Miksując na najwyższych obrotach dodajemy mąkę. Mniej więcej po dwie, trzy łyżki.
3.Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlewamy ciasto. Pieczemy w temp 185 stopni, do suchego patyczka. Mniej więcej przez 1,5 godziny.
Porady
Suchość ciasta sprawdzamy na jego środku.
Jeżeli po upływie określonego czasu, ciasto się nie upiecze na środku, warto zdjąć rant tortownicy i dopiekać bez niego.
Komentarze