Marchewkowiec

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto z dodatkiem zdrowej marchewki :) i pysznego równie zdrowego serka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (około 23 dkg)
    1 i 1/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    1 płaska łyżeczka soli
    3 łyżeczki cynamonu
    3 marchewki (około 40 dkg)
    1 szklanka oleju
    4 jajka
    10 dkg. posiekanych lub mielonych migdałów

    MASA SEROWA:
    40 dkg.twarożku śmietankowego tłustego
    10 dkg.masła
    5 dkg.cukru pudru
    aromat waniliowy(jak lubimy)
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marchewkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewkowiec 1. Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia,cukrem,cukrem waniliowym,solą i cynamonem.
    Marchewki zetrzyj na drobnej tarce,dodaj olej i wymieszaj.
    Suche składniki ucieraj mikserem,kolejno wbijając po 1 jajku.
    Na końcu dodaj marchewkę i migdały.
    Ciasto dokładnie wymieszaj przełóż do formy(tortownica26cm lub blaszka 30cmx30cm)
    wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
    Piecz 1 godz.w 170'C ,jeśli wierzch się za bardzo rumieni przykryj ciasto pergaminem.
    Upieczone ciasto ostudzić
    MASA:
    Masło rozpuść i pozostaw do ostygnięcia.
    Twarożek utrzyj z cukrem pudrem i aromatem waniliowym,nie przerywając ucierania wlej masło.
    Gotową masę rozsmaruj na cieście i wstaw na około 3-4 godz.do lodówki.

Porady

tortownica26cm lub blaszka 30cmx30cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować