Marchewkowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nie tylko smaczne , ale i zdrowe.Rogaliki z ciasta marchewkowego wypełnione ulubionym dżemem zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych!

  • 45 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI :
    * marchew ( soczysta ) - 250 g
    * masło - 180 g
    * mąka pszenna - 1,5 szkl
    * cukier - 4 łyżki
    * olejek pomarańczowy - 0,5 łyżeczki
    DODATKOWO :
    * dżem brzoskwiniowy - ok. 150 g
    * cukier puder do posypania

Marchewkowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Marchew trzemy na drobnych ( ale nie najmniejszych ) oczkach.

    Zagniatamy z miękkim masłem , mąką i cukrem.

    Dodajemy odrobinę! olejku pomarańczowego.

    Rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką ( ciasto się klei ).

    Wycinamy trójkąty średniej wielkości.

    Na szeroki koniec każdego nakładamy dżem i zwijamy delikatnie w kierunku wąskiego końca.

    Sklejamy i zakręcamy w rogaliki.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.

    Gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy