Marchewkowe puree

0 (0 ocen)

Jest bardzo dobrym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych.

Składniki:

  • 75 dag marchewki
    pół szklanki mleka
    1/4 szklanki śmietany 18 %
    2 łyżki masła
    2 żółtka
    sól
    cukier

Marchewkowe puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę oczyścić,pokroić w kostkę i zalać mlekiem z gorącą wodą. Tak aby płyn zaledwie przykrywał jarzynkę. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości. Odsączyć i zmiksować blenderem na gładką masę. Wymieszać z masłem, żółtkami i śmietaną. Doprawić do smaku solą i cukrem.

Porady

Można obficie posypać posiekaną zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy