Marchewkowe placki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Placki są proste i szybkie w przygotowaniu. Takie właśnie dania lubię gdy mam niewiele czasu na małe co nie co;) Placki są lekko pikantne, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środki. Po prostu pyszne!

  • 30 min

Składniki:


  • 3 duże marchewki
    2 jajka
    garść startego żółtego sera
    2 łyżki mąki pszennej
    3/4 pęczka natki pietruszki
    2 szczypty soli
    2 szczypty pieprzu kolorowego
    3 łyżki oliwy do smażenia

Marchewkowe placki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewkowe placki II 1. Marchewki myjemy, osuszamy, następnie obieraczką usuwamy skórkę.
    Trzemy na tarce o grubych oczkach.
    Przekładamy do miski, dodajemy jajka, mąkę garść startego żółtego sera oraz poszatkowaną natkę pietruszki i przyprawiamy.
    Mieszamy wszystkie składniki aby się połączyły.
    Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, po chwili łyżką stołową nakładamy masę formując placki.
    Smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron.
    Podajemy od razu po przygotowaniu.
    Dobrym dodatkiem do placków będzie jogurt naturalny lub śmietana.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy