Marchewkowe pęczotto

5 (146 ocen)

To jednogarnkowe danie, a co za tym idzie jest szybkie i proste w przygotowaniu:). Polecam na chłodne jesienne dni - jest pożywne i bardzo smaczne!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 400 gram kaszy pęczak,
    • 1 por,
    • 0,5 kg marchwi,
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • 200 gram wędzonego boczku,
    • 80 g sera żółtego,
    • ok 1,2-1,5 litry bulionu,
    • olej,
    • świeżo mielony czarny pieprz,
    • sól do smaku,
    • pestki dyni do posypania
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Marchewkowe pęczotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie marchwii 1. Marchew obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy. Tak przygotowaną miksujemy na puree.
  • dodanie boczku 2. Pora oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Przysmażamy go na rozgrzanym oleju. Do obsmażonego dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. . Razem smażymy do momentu jak boczek się przytopi.
  • dodanie kaszy 3. Następnie dodajemy przepłukaną kaszę. Dodany pęczak podsmażamy chwilkę.
  • dodanie marchwii 4. Kaszę podlewamy częścią buliony. W miarę jak będzie ona wchłaniała bulion dolewamy kolejne jego porcje. Pod koniec gotowania, dodajemy przygotowaną marchew. Na koniec pęczotto doprawiamy do smaku i dodajemy ser. Gdy ten się rozpuści danie porcjujemy.
    Podajemy je z podprażonymi pestkami z dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować