Marchewkowe kluseczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kluseczki marchewkowe są łatwe, szybkie do przygotowania i w wersji bez czosnku możemy je także swobodnie podać na słodko. W wersji z czosnkiem serwuję je do każdego rodzaju sosu mięsnego, grzybowego lub warzywnego typu leczo.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 duże marchewki
    2 jajka
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka masła
    2,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

Marchewkowe kluseczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Duże marchewki obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Przekładamy marchewkę i czosnek do garnka, dodajemy sól, cukier, masło i zalewamy wodą tak by pokryła składniki na 0,5 cm powyżej ich poziomu. Gotujemy całość na wolnym ogniu do miękkości i w razie konieczności podlewamy odrobiną wody.

    Powstała masę studzimy, miksujemy na papkę, dodajemy jajka, mąkę i wyrabiamy na dość gęste ciasto.

    W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Łyżeczką nabieramy ciasto i wrzucamy je do wody. Za każdym razem łyżeczkę zanurzamy we wrzątku by łatwiej było nam nabierać kolejne porcje na kluseczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy