Marchewkowe ciasto z masą czekoladową i konfiturą marchewką

0 (0 ocen)

Moje pierwsze ciasto marchewkowe:)

Składniki:

  • Ciasto:
    1 czubata szklanka mrożonej marchewki
    1 szklanka maki
    ½ szklanki cukru
    ¼ szklanki oleju
    2 jajka
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    300 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka cukru
    90 g gorzkiej czekolady
    110 g margaryny tortowej miękkiej
    ½ łyżeczki mielonych płatków chili
    Konfitura marchewkowa:
    1 szklanka mrożonej marchewki
    1 łyżka masła
    1 pomarańcza
    2 łyżeczki miodu
    ¼ szklanki wody
    1 łyżka dżemiks
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Marchewkowe ciasto z masą czekoladową i konfiturą marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1kifbwd 1. Ciasto:
    Marchewkę rozmrozić i zmiksować na gładko. Makę przesiać i połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  • image-0puchab 2. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać otartą skórkę z pomarańczy. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać mikserem. Nastepnie wlać olej i wymieszać.
  • image-18h8gcs 3. W kolejnym kroku po łyżce dodawać zmiksowaną marchewkę i delikatnie wymieszać. Przelać do keksówki o długości 24 cm. Piec w 180 st około 30-35 minut do suchego patyczka.
  • image-0gpbhus 4. Wyjąć z piekarnika i ostudzić zupełnie. Przekroić wzdłuż na pięć części.
    Masa:
  • image-1mow7tl 5. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Budyń ugotować w 300 ml mleka, ostudzić. Margarynę utrzeć na gładki krem. Następnie dodawać po łyżce czekoladę i chili i wymieszać. Na koniec dodawać po łyżce budyń i również dokładnie wymieszać
  • image-1hiq64a 6. Przygotowanym kremem przełożyć kromki ciasta( 3 łyżki kremu odłożyć) i poskładać razem. Zawinąć w folię spożywczą lekko dociskając kromki ciasta do siebie. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie posmarować pozostawionym kremem( gdyby krem był zbyt twardy, ogrzać go kąpieli wodnej).
  • image-1fst2r4 7. Konfitura:
    W rondelku roztopić masło i dodać marchewkę. Udusić do miękkości. Dodać sok wyciśnięty z całej pomarańczy, zagotować. Dosłodzić miodem i dobrze wymieszać. Gdyby konfitura była zbyt „zbita” dodać wodę i ponownie zagotować. Na koniec wsypać dżemiks i po raz ostatni zagotować. Ostudzić i odłożyć do lodówki na 15 minut. Udekorować obficie ciasto na wierzchu.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Mrożonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować