Marchewkowe ciacho

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Robiłam je pierwszy raz i bardzo mi smakowało. Ciasto wyszło podobne do biszkopta.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 6 jajek
    - 2 szklanki cukru
    - opakowanie cukru waniliowego
    - łyżeczka cynamonu
    - szklanka oleju
    - 0,5 kg mąki
    - pół łyżeczki sody
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1kg marchewki (około 5 szklanek startej na drobnych oczkach)
    - garść rodzynek
    - cukier puder

Marchewkowe ciacho - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej a następnie przesianą mąkę wraz z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodać cynamon.
  • 2. Z marchewki startej na drobnych oczkach odcisnąć sok i połączyć z masą. Dodać garść rodzynek. Wymieszać.
  • 3. Na blachę wyłożoną folią aluminiową wylać ciasto i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem.

Porady

Rodzynki nie opadną na spód ciasta jeżeli wcześniej obtoczy się je w mące.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy