Marchewkowe bułeczki z ziarnami

5 (177 ocen)

Chrupiące, pyszne ziarna z wierzchu i miękki, puszysty środek. Idealne na śniadanie z masłem i kubkiem kakao.

Składniki:

  • 200 g mąki chlebowej typ 750
    250 g mąki pszennej typ 450
    50 g płatków owsianych
    1 marchewka ( ok. 100g)
    40 g drożdży
    1 łyżeczka cukru brązowego
    1.5 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju rzepakowego
    300 ml ciepłej wody

    Posypka:
    1 łyżka łuskanych ziaren słonecznika
    1 łyżka siemienia lnianego
    1 łyżka sezamu

    30 ml mleka do smarowania bułek
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Marchewkowe bułeczki z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewka 1. Marchew obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
  • Ciasto 2. Z połowy wody, cukru, drożdży i dwóch łyżek mąki przygotować rozczyn. Gdy podrośnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką.
  • Ciasto wyrośnięte 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 11 części.
  • Formowanie bułek 4. Z każdego kawałka uformować owalne bułki, posmarować mlekiem i obficie posypać mieszanką ziaren.
  • Z posypką 5. Posypane bułki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Zostawić na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.
  • Gotowe bułeczki 6. Piec 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować