Chrupiące, pyszne ziarna z wierzchu i miękki, puszysty środek. Idealne na śniadanie z masłem i kubkiem kakao.
Składniki:
200 g mąki chlebowej typ 750
250 g mąki pszennej typ 450
50 g płatków owsianych
1 marchewka ( ok. 100g)
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru brązowego
1.5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju rzepakowego
300 ml ciepłej wody
Marchewkowe bułeczki z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami.
2.Z połowy wody, cukru, drożdży i dwóch łyżek mąki przygotować rozczyn. Gdy podrośnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja wstawiam do piekarnika z włączoną żarówką.
3.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 11 części.
4.Z każdego kawałka uformować owalne bułki, posmarować mlekiem i obficie posypać mieszanką ziaren.
5.Posypane bułki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Zostawić na 15 - 20 minut do wyrośnięcia.
Komentarze