Marchewkowe babeczki na Święta

0 (0 ocen)

Marchewkowe babeczki sprawdzają się przy każdej okazji, również na Święta. Wspaniale pachną, mają piękny, pomarańczowy kolorek. A co najlepsze wcale nie czuć marchewki.

Składniki:

  • na 12 -15 dużych babeczek
    2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach)
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody
    szczypta soli
    3/4 szklanki oleju
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka cynamonu
    pół łyżeczki imbiru w proszku
    szczypta gałki muszkatołowej

    do dekoracji lukier lub cukier puder

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marchewkowe babeczki na święta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę ,sól i przyprawy. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, olej, cukier, cukier waniliowy. Dodać startą marchewkę i wymieszać. Dodać mąkę z przyprawami i dokładnie wymieszać.
  • 2. Masę przełożyć do papilotek. 3/4 papilotki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 25-30 min do tzw suchego patyczka. Upieczone i ostudzone babeczki dekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować