Marchewkowe babeczki sprawdzają się przy każdej okazji, również na Święta. Wspaniale pachną, mają piękny, pomarańczowy kolorek. A co najlepsze wcale nie czuć marchewki.
Składniki:
na 12 -15 dużych babeczek
2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach)
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
3/4 szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru w proszku
szczypta gałki muszkatołowej
Marchewkowe babeczki na święta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę ,sól i przyprawy. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, olej, cukier, cukier waniliowy. Dodać startą marchewkę i wymieszać. Dodać mąkę z przyprawami i dokładnie wymieszać.
2.Masę przełożyć do papilotek. 3/4 papilotki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 25-30 min do tzw suchego patyczka. Upieczone i ostudzone babeczki dekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze