Marchewkowa pychotka Ani

5 (166 ocen)

Przepyszne marchewkowe ciasto, które smakuje też tym którzy nie przepadają za tym warzywem.

Składniki:

  • 4 jaja
    1 szklanka cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    1 szklanka oleju
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    0,5 łyżeczki soli
    1,5 szklanki startej marchewki
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    Kandyzowana skórka pomarańczy według uznania.
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Marchewkowa pychotka ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę dokładnie wmieszać. Dodać cynamon, przyprawę do piernika, orzechy. Wsypać do masy marchew startą na grubych oczkach oraz kandyzowaną skórkę pomarańczy. Dokładnie wymieszać łyżką.
  • 2. Gotową masę wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej mąką blachy.
  • 3. Piec ok.50 minut w 180 stopniach.

Porady

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Wierzch ciasto możemy polać gotową polewą lub własną i posypać wierzch skórką pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.65 (253 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rolada marchewkowa

To może cię zainteresować