Marchewkowa biedronka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis dostałam od mojej babci, która częstoją piekła. Jest to bardzo proste i smaczne ciasto

Składniki:

  • ● 1/2 kg marchewki
    ● 2 jajka
    ● 3 szkl. mąki
    ● 7 łyżek cukru
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● sól.
    Dekoracja: 15 dag białej czekolady
    ● łyżka śmietany
    ● czerwony barwnik spożywczy
    ● polewa czekoladowa
    ● wykałaczki
    ● 2 duże rodzynki

Marchewkowa biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki myjemy, obieramy
    i ścieramy na tarce o małych
    oczkach. Mąkę z proszkiem,
    szczyptą soli, marchewką, jajkiem
    i 6 łyżkami cukru ucieramy na jednolitą masę. Formujemy
    kształt biedronki.Wierzch ciasta
    smarujemy jajkiem rozkłóconym
    z łyżką cukru. Pieczemy w piekarniku
    rozgrzanym do temp.
    180 °C ok. 45 minut. Studzimy
  • 2. W rondlu rozpuszczamy czekoladę
    ze śmietaną. Częścią
    masy smarujemy przód głowy
    i odwłok biedronki. Ciągle podgrzewając,
    dodajemy do reszty
    masy nieco czerwonego barwnika.
    Pokrywamy pozostałą
    część ciasta. Z polewy robimy
    kropki, oczy i buzię. W główkę
    wtykamy czułki – nadłamane
    wykałaczki z rodzynkami

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0dtwoqa

4.65 (253 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rolada marchewkowa