Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dziś idealna propozycja na Wielkanocne śniadanie i nie tylko! Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną nie tylko cieszą oko ale i podniebienie. Pyszne kruche ciasto napełnione delikatną pastą jajeczną. Do przygotowanie marchewek możecie użyć również gotowego ciasta francuskiego

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦170 g masła
    ◦170 g kwaśniej śmietany
    ◦335 g mąki tortowej
    ◦1 szczypta soli
    ◦1 łyżeczka kurkumy

    Dodatkowo:
    ◦1 białko do posmarowania ciasta

    Składniki na pastę jajeczną:
    ◦3 jajka ugotowane na twarda
    ◦3 łyżki tartego parmezanu
    ◦3 łyżki posiekanego szczypiorku
    ◦1 łyżka majonezu
    ◦½ łyżeczki musztardy sarepskiej
    ◦½ łyżeczki chrzanu
    ◦pieprz
    ◦opcjonalnie sól

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasta jajeczna

Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną 1. Przygotowanie ciasta:
    W misce mieszamy mąkę, sól, kurkumę, śmietanę i masło. Zagniatamy elastyczne ciasto. Owijamy je w folię i chowamy na 30 minut do lodówki. Jak ciasto się schłodzi rozwałkowujemy je na cienki placek na lekko posypanym mąką blacie.
    Ciasto tniemy w paski o szerokości ok. 2 cm. Paski składamy na pół i wałkujemy w ruloniki. Ruloniki smarujemy białkiem. Jeden koniec przyklejamy do końca rożka posmarowanego masłem (foremki do pieczenia rurek) i owijamy wokół rożka. Odstawiamy na bok. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut. Jeszcze ciepłe rurki/marchewki zdejmujemy z foremek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

    Zamiast kruchego ciasta możemy użyć ciasto francuskie. Przed pieczeniem ciasto francuskie należy posmarować roztrzepanym jajkiem.


  • Marchewki z kruchego ciasta nadziewane pastą jajeczną 2. Przygotowanie pasty jajecznej:
    Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobna kostkę. Dodajemy szczypiorek drobno posiekany, parmezan, majonez, chrzan i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Mieszamy aż składniki się połączą.

    Pastę jajeczną przekładamy do szprycy bez końcówki i napełniamy nią wystudzone marchewki. Dekorujemy gałązkami natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować