Marchewka z groszkiem

5 (140 ocen)

  • 30 min

Pyszna jarzynka do wielu dań

  • 30 min

Składniki:

  • 6-8 średnich marchewek
    puszka groszku konserwowego
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    Zasmażka:
    1 łyżka masła
    pół łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Marchewka z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać sól i cukier, zalać wodą, tak aby marchewka była zakryta.
    Gotować na niewielkim ogniu przez ok.15-20 min., aż marchewka będzie miękka. Odcedzić (zachować wodę), dodać groszek odsączony z zalewy. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, dodać marchewkę, wymieszać. Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać niewielką ilość wody z gotowania. Podawać na ciepło. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować