Marchewka plus orzeszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrem.
2.Stopniowo dodajemy mąkę i olej.
3.Następnie marchew, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Na końcu wrzucamy orzechy i mieszamy.
4.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez 75 minut (proponuję po około 40 minutach włączyć w piekarniku opcje by piekło się od spodu, by go nie przypiec za mocno).
Gdy ciasto ostygnie, przecinamy je w połowie i smarujemy kremem.
5.Przygotowanie kremu:
W jednej misce ucieramy śmietanę kremówkę 30% z dwiema łyżeczkami cukru pudru. W drugiej ubijamy serek mascarpone. Potem pomału dodajemy serek do ubitej śmietany i dalej ubijamy na puszystą masę.
Komentarze