marchewka plus orzeszek

0 (0 ocen)

  • 30 min

Błyskawicznie szybko, tanio i smacznie. Takie właśnie jest ciasto marchewkowe. Pychotka :)

  • 30 min

Składniki:

  • * na ciasto
    5 jajek
    2 szklanki cukru
    2,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki oleju
    2 szklanki drobno startej marchewki
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody
    2 łyżeczki cynamonu
    orzechy

    * na krem
    200ml śmietany kremówki 30%
    serek mascarpone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marchewka plus orzeszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem.
  • 2. Stopniowo dodajemy mąkę i olej.
  • 3. Następnie marchew, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Na końcu wrzucamy orzechy i mieszamy.
  • 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto.
    Pieczemy w 180 stopniach przez 75 minut (proponuję po około 40 minutach włączyć w piekarniku opcje by piekło się od spodu, by go nie przypiec za mocno).
    Gdy ciasto ostygnie, przecinamy je w połowie i smarujemy kremem.
  • 5. Przygotowanie kremu:
    W jednej misce ucieramy śmietanę kremówkę 30% z dwiema łyżeczkami cukru pudru. W drugiej ubijamy serek mascarpone. Potem pomału dodajemy serek do ubitej śmietany i dalej ubijamy na puszystą masę.
  • 6. Na wierzch ozdabiamy orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Marchewka Mascarpone Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować