Marchewka gotowana

0 (0 ocen)

  • 50 min

Uwielbiam gotowaną marchewkę, szczególnie, gdy ma bardzo intensywny, maślany smak. Ta jest właśnie taka.

  • 50 min

Składniki:

  • -4 marchewki
    -1 łyżeczka soli
    -1 łyżeczka cukru
    -1 łyżeczka soku z cytryny
    -1/2 łyżeczki startego imbiru
    -2 łyżki masła
    -1,5 łyżki mąki

Marchewka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy, myjemy i kromy w półplasterki. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, tak by przykryła całość. Dodajemy sól, cukier, sok z cytryny i imbir. Gotujemy 30-35 minut od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wyparowującą wodę.
  • 2. Gdy marchew będzie miękka, na małej patelni lub w rondelku przygotowujemy zasmażkę: rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę ciągle, energicznie mieszając.
  • 3. Z garnka z marchewką odlewamy wodę zostawiając tyle, żeby pokrywała 1/4 marchwi. Stopniowo dodajemy zasmażkę mieszając szybko, aby nie było grudek. Gotujemy jeszcze 5 minut ciągle mieszając. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy