Marchew duszona na masełku

4.5 (196 ocen)

Młoda,chrupiąca i aromatyczna marchew pasuje niemalże do każdego dania.Pięknie prezentuje się na talerzu i wyśmienicie smakuje.

Składniki:

  • marchewka
    2 ząbki czosnku
    mała cebula
    świeży tymianek
    sól
    pieprz
    2 szczypty cukru
    1-2 łyżki soku z cytryny
    1-2 łyżki masła
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Marchew duszona na masełku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę czyścimy.Jeśli używamy młodą marchew trzeba odciąć zieloną nać pozostawiając tylko około 1,5 cm zielonego.W osolonej, posłodzonej wodzie gotujemy marchewki dodając łyżkę soku z cytryny.Gotujemy około 20-25 minut.
  • 2. Następnie na patelni rozgrzewamy masło,dodając poszatkowaną drobniutko cebulkę,czosnek i dusimy aż się delikatnie zeszkli.Teraz czas na sól,pieprz,odrobinę cukru,sok z cytryny,gałązki tymianku oraz miód.Mieszamy i dorzucamy marchewki. Dusimy delikatnie mieszając ok.5 minut. Na koniec posypujemy świeżym tymiankiem, mieszamy i od razu podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować