marchewkowo porowe roladki schabowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Roladki są świetnym sposobem aby dzieci zjadły marchewkę, moi siostrzeńcy nie lubią marchewki natomiast te roladki wcinają bez przeszkód.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • schab 3 kotlety
    marchew 3 sztuki
    biała część pory sredniej
    masło 2 łyżki
    bułka tarta
    1 jajko
    sól
    pieprz
    posiekana pietruszka 2 łyżeczki
    olej do smażenia

Marchewkowo porowe roladki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab rozbij 1. schab umyj, osusz, rozbij cienko posyp z obu stron solą oraz pieprzem według uznania.
  • marchew zetrzyj 2. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Por pokrój w drobna kosteczkę. Do małe garnka włóż 2 łyżki masła i duś na małym ogniu ok. 15minut pod koniec dodaj pietruszkę. Tak przygotowany farsz kładz na brzeg schabu i zawijaj aby powstały roladki przyklep końcówkę mięsa aby sie nie otworzyła lub uzyj wykałaczki. Odstaw na 2 godziny do lodówki
  • zawijaj 3. po upływie czasu roladki obtocz w mące, jajku oraz bułce tartej. Smaż na małej wysokiej patelni na mocno rozgrzanym oleju z kazdej strony na wolnym ogniu ok 15-20minut

Porady

Pozostały farsz na zimno podaję jako surówka do obiadu. w trakcie smazenia pamietaj aby roladka do połowy była w oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy