Marcepanowy zając

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nie mogło go zabraknąć na świątecznym stole. Syn był zachwycony.

Składniki:

  • ● 10 dag masy marcepanowej
    ● 2 jajka
    ● szczypta soli
    ● 7,5 dag masła
    ● 10 kropli olejku migdałowego
    ● 8 dag mąki pszennej
    ● 2 dag mąki ziemniacz.
    ● 5 dag cukru
    ● cukier waniliowy
    ● płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ● cukier puder do oprószenia
    ● masło i bułka tarta do formy
    ● brązowy i czerwony pisak spożywczy

Marcepanowy zając - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, jajka i masę wyjmujemy z lodówki godzinę przed przygotowaniem. Masę marcepanową mieszamy z cukrami. Dodajemy masło, sól i olejek migdałowy. Wbijamy jajka. Miksujemy, aż powstanie gładka masa.
  • 2. Mąki przesiewamy z proszkiem. Miksujemy z masą (ciasto powinno być średnio gęste).
  • 3. Formę w kształcie zająca smarujemy mas­łem i posypujemy bułką. Wypełniamy ciastem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 °C na najniższym poziomie piekarnika. Studzimy. Pisakami rysujemy oczy, uszy i nos. Zajączka oprószamy obficie cukrem pudrem.

Porady

RADY Magdy Konsewicz Proporcje ciasta warto zwiększyć i przy okazji upiec wielkanocnego baranka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Komentarze

Podobne przepisy