Nie mogło go zabraknąć na świątecznym stole. Syn był zachwycony.
Składniki:
● 10 dag masy marcepanowej
● 2 jajka
● szczypta soli
● 7,5 dag masła
● 10 kropli olejku migdałowego
● 8 dag mąki pszennej
● 2 dag mąki ziemniacz.
● 5 dag cukru
● cukier waniliowy
● płaska łyżeczka proszku do pieczenia
● cukier puder do oprószenia
● masło i bułka tarta do formy
● brązowy i czerwony pisak spożywczy
Marcepanowy zając - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, jajka i masę wyjmujemy z lodówki godzinę przed przygotowaniem. Masę marcepanową mieszamy z cukrami. Dodajemy masło, sól i olejek migdałowy. Wbijamy jajka. Miksujemy, aż powstanie gładka masa.
2.Mąki przesiewamy z proszkiem. Miksujemy z masą (ciasto powinno być średnio gęste).
3.Formę w kształcie zająca smarujemy masłem i posypujemy bułką. Wypełniamy ciastem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 °C na najniższym poziomie piekarnika. Studzimy. Pisakami rysujemy oczy, uszy i nos. Zajączka oprószamy obficie cukrem pudrem.
Porady
RADY Magdy Konsewicz
Proporcje ciasta warto zwiększyć i przy okazji upiec wielkanocnego baranka.
Komentarze