Połączenie jak marzenie. Ciasto bardzo puszyste i szybko znikające.
Składniki:
200 g margaryny
200 g cukru
4 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
100 g marcepanu
280 g mąki pszennej
100 g tartych orzechów laskowych
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
100 g jogurtu naturalnego
śliwki
cukier puder do oprószenia
Marcepanowo orzechowe z śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marcepan zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Margarynę, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć w robocie kuchennym na jednolitą masę. Dodawać porcjami tarte orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy laskowe oraz jogurt naturalny. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze