Marcepanowo orzechowe z śliwkami

0 (0 ocen)

Połączenie jak marzenie. Ciasto bardzo puszyste i szybko znikające.

Składniki:


  • 200 g margaryny
    200 g cukru
    4 jajka
    1 łyżka cukru waniliowego
    100 g marcepanu
    280 g mąki pszennej
    100 g tartych orzechów laskowych
    2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g jogurtu naturalnego
    śliwki
    cukier puder do oprószenia

Marcepanowo orzechowe z śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marcepan zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Margarynę, cukier, cukier waniliowy, marcepan utrzeć w robocie kuchennym na jednolitą masę. Dodawać porcjami tarte orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy laskowe oraz jogurt naturalny. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy