Marcepanowe ozdoby

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tort przygotowałam na konkurs gastronomiczny w technikum w Giżycku i zajęłam drugie miejsce. Todzięki marcepanowym kwiatuszkom.

Składniki:

  • ● 1 białko
    ● 400 g cukru pudru
    ● 1 kg marcepana
    ● kilka barwników spożywczych
    ● polewa czekoladowa
    ● foremka w kształcie listka
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Marcepanowe ozdoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy cukier
    z białkiem, zagniatamy
    z marcepanem. Masę
    dzielimy na tyle części,
    ile mamy barwników,
    plus jedną dodatkową,
    którą zostawiamy białą.
    Pozostałe mieszamy
    z barwnikami. Zagniatamy i rozwałkowujemy. Z białej
    masy wycinamy kółeczka, formujemy
    płatki i układamy w foremkach
    z folii aluminiowej (zwijamy
    kawałek folii, formujemy
    okrąg o śr. 1,5 cm). Do tubki
    wlewamy rozpuszczoną czekoladę
    i wyciskamy kleksik.
  • 2. Pozostałe kolorowe masy
    rozwałkowujemy. Wycinamy
    kółka, ciasno zwijamy w lejek
    – to jest środek różyczki. Kolejno nakładamy kółeczka, jedno na
    drugie, mocno dociskając i formując
    płatki.
  • 3. Z zielonej masy wycinamy
    listki, nożem rysujemy nerwy.
  • 4. Ozdoby suszymy 2-3 dni
    i przyklejamy do tortu syropem
    cukrowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować