Marcepanowe ozdoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ucieramy cukier
z białkiem, zagniatamy
z marcepanem. Masę
dzielimy na tyle części,
ile mamy barwników,
plus jedną dodatkową,
którą zostawiamy białą.
Pozostałe mieszamy
z barwnikami. Zagniatamy i rozwałkowujemy. Z białej
masy wycinamy kółeczka, formujemy
płatki i układamy w foremkach
z folii aluminiowej (zwijamy
kawałek folii, formujemy
okrąg o śr. 1,5 cm). Do tubki
wlewamy rozpuszczoną czekoladę
i wyciskamy kleksik.
2.Pozostałe kolorowe masy
rozwałkowujemy. Wycinamy
kółka, ciasno zwijamy w lejek
– to jest środek różyczki. Kolejno nakładamy kółeczka, jedno na
drugie, mocno dociskając i formując
płatki.
3.Z zielonej masy wycinamy
listki, nożem rysujemy nerwy.
4.Ozdoby suszymy 2-3 dni
i przyklejamy do tortu syropem
cukrowym.
Komentarze