Marcepanowe kuleczki

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Marcepanki można kupić gotowe, tylko są drogie. Te zrobione w domu są o wiele smaczniejsze.....

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1. migdały 20 dkg
    2. cukier puder 20 dkg
    3. olejek migdałowy 1 łyżka
    4. skórka pomarańczowa 2 łyżki
    5. woda przegotowana 30 mililitrów
    6. czekolada deserowa 10 dkg
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marcepanowe kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Migdały zalać, gotującą wodą. Odstawić na 10 minut żeby się dobrze sparzyły.Obrać z brązowej skórki. Osuszyć, zmielić blenderem albo mikserem.
    2. Drugi raz mielimy z cukrem pudrem.
    3. Rozdrobnioną skórkę zalać 30 mililitrami ciepłej wody. Przestudzić.
    4.Do zmielonych migdałów, dodać aromat migdałowy, wodę ze skórkami. Zagnieść rękoma albo mikserem, do powstania gładkiej masy.
    5. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową, wstawić do lodówki na 1 h.
    6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    7.Formować małe kulki zamaczać w płynnej czekoladzie,można obtoczyć w płatkach migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_07-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować