Marcepanowe ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką

0 (0 ocen)

Jedno z lepszych ciast jakie jadłam :) Idealne na weekend!

Składniki:


  • 200 g masła
    300 g mąki pszennej
    90 g drobnego cukru
    100 g masy marcepanowej
    4 jajka
    łyżeczka proszku do pieczenia

    1 kg obranego rabarbaru

    kruszonka:

    60 g tartych migdałów
    50 g cukru
    30 g masła
    50 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Marcepanowe ciasto z rabarbarem i orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy do lodówki.

    Marcepan miksujemy z jajkami i cukrem.

    Dodajemy pokrojone w kostkę masło cały czas miksując.

    Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy(użyłam blaszki 22x 33 cm).

    Na wierzchu układamy pokrojony i obrany rabarbar tak aby pokrywał całość ciasta.

    Całość posypujemy schłodzoną kruszonką.

    Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

    Przed podaniem ciasta możemy je lekko posypać cukrem pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować