Marcepan

0 (0 ocen)

To ciast bardzo często gości w moim domu, szczególnie w święta musi być obowiązkowo, jest bardzo smaczne i aromatyczne.

Składniki:

  • Masa serowa:

    800 gram sera białego

    1 i 1,4 szklanki cukru

    6 jajek

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    150 gram masła

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa makowa:

    250 gram maku

    4 jajka

    350 gram cukru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    aromat migdałowy


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Marcepan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak sparzamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, odcedzamy, mielimy na sitku o drobnych oczkach. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mak, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Biały ser mielimy dwukrotnie na sitku o małych oczkach. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy po łyżce sera, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Tortownicę (28cm.) wysmarowujemy tłuszczem i wysypujemy bułka tartą, na środek wylewamy partiami po 5 łyżek masy makowej i 5 łyżek masy serowej, i tak do wykończenia mas. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut.

Porady

Ciasto można polać polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować