Domowy makaron

0 (0 ocen)

  • 60 min

Widziałam kształt tych makronów gdzieś w telewizji i wyrób ich bardzo mi się spodobał, kształtem przypominają gnocchi, ale to zwykłe ciasto makaronowe bez ziemniaków.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto dla 4 osób:


    40 dag mąki pszennej
    4 jaja
    1/2 łyżeczka soli

Domowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Zagnieść ciasto na makaron, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na kwadrans aby odpoczęło.

    2. Z ciasta robimy małe wałeczki i każdy wałeczek kroimy na małe porcje, każdą porcje obtaczamy w mące i zdecydowanym ruchem przyciskamy i przeciągamy po deseczce z rowkami. Odkładamy na omączony blat kuchenny.

    3. Gotowe kluchy makaronowe wrzucamy na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju, czas gotowania ok.7-10 minut ( w zależności od grubości ciasta). Odcedzamy i podajemy z masłem lub z innymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy