Manicotti czyli rękawy, to makaronowe rurki, które wypełniłam pysznym farszem z białej kiełbasy, marchewki i szczypiorku. Posypane smażonym boczkiem smakują bosko. To mój autorski przepis.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- makaron Manicotti lub Cannelloni (10 rurek makaronowych): 10 sztuk
- biała kiełbasa (surowa lub parzona): 4 sztuki
- marchew (średniej wielkości): 2 sztuki
- szczypiorek: 1 pęczek
- boczek wędzony (chudy/plasterki): 4 plastry
- sól: 1 łyżeczka
- olej (rzepakowy): 2 łyżki
Manicotti nadziewane białą kiełbasą i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obrać, pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek posiekać.
2.Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju i marchewki (18-20 minut). Odcedzić. 10-12 plasterków marchewki pozostawić do dekoracji. Resztę drobno pokroić.
3.Boczek pokroić, podsmażyć na oleju.
4.Białą kiełbasę wrzucić do wrzątku, gotować 20-25 minut. Odcedzić, obrać, zmiksować. Wymieszać z marchewką i posiekanym szczypiorkiem.
5.Makaronowe rękawy napełnić farszem z białej kiełbasy, posypać boczkiem i szczypiorkiem. Udekorować marchewką. Danie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
6.Rady:
1. Farsz do rurek makaronu nakładam łyżeczką.
2. Szczypiorek można zastąpić pietruszką lub ulubionymi świeżymi ziołami.
3. Makaron ugotować al dente i delikatnie wyjmować z wody.
4. Wodę, w której gotowała się kielbasa i marchew można wykorzystać do ugotowania żurku.
Komentarze