Ciasto mandarynkowo - ananasowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wymyśliłam to ciasto pewnego sobotniego popołudnia i okazało się udanym pomysłem. Bardzo delikatne, wilgotne, nie za słodkie... Naprawdę smaczne!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 3 szkl. mąki
    - 1 kostka margaryny (roztopić)
    - 1,5 szkl. cukru
    - 4-5 jaj
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 duży cukier waniliowy
    - 1 łyżeczka octu (dałam jabłkowego)
    - 1 puszka ananasa
    -ok. 300 g mandarynek obranych (w miarę możliwości usunąć możliwie najwięcej białej błonki)

Ciasto mandarynkowo - ananasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną roztopiona margarynę. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Ananasa kroimy w kostkę, mandarynki również. Dodajemy do masy i mieszamy. Pieczemy ok. 1h w 180 st. C na blaszce o wymiarach 28x40 cm.
    Ciasto bardzo ładnie się rumieni. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast mandarynek możemy użyć startych jabłek i zrobić jabłecznik. Wystarczy na blaszkę wylać połowę ciasta, zetrzeć na to jabłka, posypać cynamonem i cukrem i wylać resztę ciasta. Piec tak samo, jak podałam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy