Mandarynkowa szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i żółtka. Następnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni.
2.Masło rozpuścić w rondlu z cukrem i śmietaną, wsypać galaretki i wymieszać tak, aby galaretki się rozpuściły, przestudzić. Na biszkopcie rozłożyć cząstki mandarynek i zalać kremem pomarańczowym. Wstawić do lodówki.
3.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i przestudzoną żelatyną (4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w pół szklanki gorącej wody). Tężejącą śmietanę wyłożyć na krem pomarańczowy. Na wierzchu rozłożyć herbatniki tak, aby utworzyły szachownicę. Przybrać cząstkami mandarynek.
Komentarze