Mandarynkowa pychotka

0 (0 ocen)

Wymaga trochę pracy ale efekt jest imponujący

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    szczypta soli
    0,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Pozostałe składniki ciasta:
    4 puszki mandarynek
    0,5 litra soku pomarańczowego
    2 budynie waniliowe
    1 litr śmietany 30%
    1 szklanka cukru pudru
    4 opakowania śmietanfixu
    czekolada- zetrzeć na tarce na wiórki

Mandarynkowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    całe jajka z cukrem ubijać mikserem około 10 minut,dodawać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia ciągle delikatnie mieszając.
    piec 25 minut w temperaturze około 150 stopni

    odsączone mandarynki ułożyć na przestudzonym biszkopcie.
    budynie rozrobić w niecałej szklance soku mandarynkowego,resztę soku z mandarynek zagotować z sokiem pomarańczowym i 4 łyżkami cukru pudru, dodać rozrobiony budyń. Kiedy zgęstnieje wylać go na mandarynki.
    Po przestudzeniu włożyć do lodówki.
    Schłodzoną śmietanę wymieszać z pozostałym cukrem pudrem i śmietanfixem. Ubić na sztywno, wyłożyć na mandarynki i posypać czekoladą.

Porady

Można też zamiast czekolady ułożyć na śmietanie herbatniki i polać polewą

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy