Malvapoeding. Ciasto z Południowej Afryki.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis pochodzi z Południowej Afryki. Nazwa pochodzi od wina Malvasia z Madery.

  • 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    1 duża łyżka dżemu morelowego
    150 gramów mąki pszennej
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    pół łyżeczki soli
    1 duża łyżka masła
    1/3 szklanki mleka

    na syrop:
    1 szklanka śmietanki 30%
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    100g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Malvapoeding. ciasto z południowej afryki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    1. Cukier i jajka ubijamy razem, aż do powstania kremowej masy. Następnie dodajemy dżem i nadal ubijamy.Masło rozpuszczamy na ogniu (nie gotujemy) i dolewamy do ciasta stopniowo ciągle miksując. Dolewamy ocet i cały czas miksujemy.
    2.powoli ciągle miksując dodajemy przesianą mąkę, sól, sodę. Na końcu łączymy mleko z ciastem.
    3.Tak powstałe ciasto pieczemy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem i wysypanym bułką tartą ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni.

    Syrop:
    1.Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i podgrzewamy mieszając co chwilę, aż do rozpuszczenia cukru i masła. Nie należy zagotować syropu.

    Na końcu:

    Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką i polewamy sosem. Należy odczekać kilka chwil, aby sos wsiąkł w ciasto i można podawać.

Porady

Jeśli wolisz mniej słodkie ciasta do syropu dodaj mniej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.85 (620 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować