1.Ananasa umyć i dokladnie osuszyć recznikiem papierowym. Wyciąć po ok. 2 cm z podstawy i z góry owoca tak by można bylo go postawić.
2.Pomarańcza umyć i osuszyć za pomocą recznika papierowego. Na górnej części owoca wyciąć skórkę tak, aby tworzyła gałki oczne w twarzy. Za pomocą wykałaczki połączyć ze sobą górną część ananasa z głową. Winogrona umyć i przekroić na pół. Połączyć je z wyciętymi "gałkami"
3.Banany umyć, oczyścić i osuszyć. Mniej wiecej w 3/4 długości banana przetnij po skosie i za pomocą krótkich wykałaczek połączyć je z z ananasem tak, aby tworzyły łapki dla małpki.
4.Cytryny umyc i osuszyć dokladnie. Jedną cytrynę przeciąć na większą i mniejszą połowę. W wiekszej połowie wyciąć pyszczek małpce i połączyć z pomarańczą. Mniejszą część cytryny (z ogonkiem) przyciąć i połączyć z pomarańcza tak, aby tworzyła czapeczkę dla małpy.
Drugą cytryne, tak jak w poprzedniej, przekroić na większą i mniejszą połowę. Większą połowę przekroić w poprzek i połączyć z pomarańcza tak, aby utworzyć uszy.
Porady
Wykałaczki do łączenia poszczególnych części owoców nie powinny być dłuższe niż 4 cm.
Komentarze