Małpka

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Dekoracja dla każdego, lubiącego zaskoczyć znajomych

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • - 1 duży ananas
    - 2 banany
    - 1 pomarańcza
    - 2 cytryny
    - 2 kuleczki winogrona
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Dodatki

Małpka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ananasa umyć i dokladnie osuszyć recznikiem papierowym. Wyciąć po ok. 2 cm z podstawy i z góry owoca tak by można bylo go postawić.
  • 2. Pomarańcza umyć i osuszyć za pomocą recznika papierowego. Na górnej części owoca wyciąć skórkę tak, aby tworzyła gałki oczne w twarzy. Za pomocą wykałaczki połączyć ze sobą górną część ananasa z głową. Winogrona umyć i przekroić na pół. Połączyć je z wyciętymi "gałkami"
  • 3. Banany umyć, oczyścić i osuszyć. Mniej wiecej w 3/4 długości banana przetnij po skosie i za pomocą krótkich wykałaczek połączyć je z z ananasem tak, aby tworzyły łapki dla małpki.
  • 4. Cytryny umyc i osuszyć dokladnie. Jedną cytrynę przeciąć na większą i mniejszą połowę. W wiekszej połowie wyciąć pyszczek małpce i połączyć z pomarańczą. Mniejszą część cytryny (z ogonkiem) przyciąć i połączyć z pomarańcza tak, aby tworzyła czapeczkę dla małpy.
    Drugą cytryne, tak jak w poprzedniej, przekroić na większą i mniejszą połowę. Większą połowę przekroić w poprzek i połączyć z pomarańcza tak, aby utworzyć uszy.

Porady

Wykałaczki do łączenia poszczególnych części owoców nie powinny być dłuższe niż 4 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować